Kezdőoldal Hírek Friss hírek Minősített számítógépekkel a környezetvédelemért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Minősített számítógépekkel a környezetvédelemért
2008. december 08. hétfő, 10:00

Az EPEAT egy olyan szervezet, mely egyes számítástechnikai termékeket környezetvédelmi szempontból osztályoz. A hazai gyakorlatban még nem terjedt el a környezeti szempontból minősített IT flotta beszerzése, noha jelents költségek takaríthatók meg zöldebb gépekkel.

 
Az IEEE 1680 számú amerikai nyílt szabványon alapuló minősítést már a gyakorlatban is alkalmazzák, sőt San Fransiscóban a közbeszerzéseknél csak az arany vagy ezüst fokozatot elért termékek közül választhatnak. Magyarországon az állami szféra környezettudatos választása egyelőre csak a zöldtárca hibrid üzem autóira terjedt ki. A Levegő Munkacsoport szerint az amerikai példát követni kell.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadója elengedhetetlennek tartja, hogy számítógép, illetve más elektronikai eszköz vásárlásánál azok életciklusát, energiafogyasztását, illetve kibocsátását figyelembe vegyék, s szerinte csak olyat szabad megvenni, mely környezeti mutatói az elvárható szintet teljesítik. Nem közömbös az sem, hogy a termékhez a gyártás során használnak-e mérgez, környezetterhelő anyagokat vagy azt kiváltják kevésbé terhel, újrahasznosítható komponensre.

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) nonprofit szervezetként állította fel a 1680-2006 számú, számítógép, laptop, monitor környezeti értékelési szabványát (Standard for Environmental Assessment of Personal Computer Products, Including Laptop & Desktop Computers & Monitors). Magát az értékelést és a normának való megfelelést már az EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) értékeli és teszi közzé. Az elektronikus termékeknél (számítógép, laptop, monitor) 51 kritériumot vizsgálnak, amiből 23-nak kötelez megfelelni, 21 paraméter pedig úgymond szabadon választott. A minimális követelménynek megfelelés esetén kap minsítést a termék: ha az elírt 23 kötelez kritérium teljesül, akkor bronz, ha emellett a választott "extrák" legalább 50 százalékát is tudja, akkor ezüst, ha pedig a 23 f kritériumon kívül a választott kritériumok legalább 75 százalékának megfelel, akkor arany érmes a termék. Az EPEAT besorolása egyben minőségbiztosítás is, hiszen nemcsak a termékek versenyeznek, hanem maguk a bejegyzett terméket gyártó cégek, s az egyszer megszerzett érdemet évente revideálják. A minősítés alapjául szolgál például az az arzénmentes képernyő, brómozott égésgátlóktól mentes műanyag ház, higany és ólommentes elektronika, PVC-t nem tartalmazó műanyag alkatrész, magas arányban használt reciklált műanyag, toxikus anyagokat nem tartalmazó, újrahasznosított és újrahasznosítható csomagolóanyag, gyártás és használat során energiatakarékosság jellemzi.

A számítógépgyártók közül elsőként a HP kapott arany EPEAT minősítést. A HP Compaq rp5700 Long Lifecycle Business Desktop PC elsősorban szokatlanul hosszú, öt éves életciklusával érdemelte ki a díjat. Az új HP termékek közül több kiérdemelte az arany EPEAT-minsítést, többek között a HP Compaq 2510p és a HP Compaq 2710p üzleti notebook, valamint a HP Compaq dc7800, dc5750 és dc5700 asztali számítógép sorozat tagjai. Az energiahatékonyság növelésére tett fejlesztések eredményeként a 80 PLUS tápegységek 15 százalékkal hatékonyabbak hagyományos társaiknál. Ezer darab 80 PLUS tápegységgel felszerelt számítógép évente 17 000 liter gázolaj elégetésének megfelel szén-dioxidtól mentesíti a légkört. A monitorok tekintetében a Lenovo az első aranyérmes, a 20 hüvelykes ThinkVision L200p széles képernyővel, s az éremlista egyre bővül.

A Retail and Technology folyóirat legújabb számában egy európai vállalatokkal végzett közvélemény-kutatásról ír. A megkérdezett cégek 60 százaléka nem energiatakarékos PC-ket használ, illetve olyanokat, amelyeket az EPEAT nem értékelt. Franciaországban az IT-menedzserek 66 százaléka használ EPEAT minősítés nélküli, vagy nem energiatakarékos számítógépet, az Egyesült Királyságban hasonló a helyzet (65%), míg Németországban ez az arány körülbelül 50 százalékra tehet.

A hazai gyakorlatban még nem terjedt el a környezeti szempontból minősített IT flotta beszerzése, noha jelents költségek (energia, munkaegészségügy, szervizelés) takaríthatók meg zöldebb gépekkel. Az államigazgatás átállása időigényes, így valószínűleg a vállalatok lesznek a reformerek. A civil szervezet ezért arra kéri a gazdasági döntéshozókat, hogy eszközbeszerzésük során törekedjenek arra, hogy környezetbarát minősítés gépeket vásároljanak.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" cím, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló programja keretében a 16 tanácsadó irodát EPEAT gold minősítés notebookkal látja el.

Az utcai standolások, az irodai infrastruktúra fejlesztés, az EPEAT gold laptopok beszerzése a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektjének részei. 


 


Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.