Kezdőoldal Hírek Friss hírek Madárvédelmi ügyek, kérdések és válaszok
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Madárvédelmi ügyek, kérdések és válaszok
2009. január 22. csütörtök, 06:18

Több lakossági megkeresés is érkezett a Nimfea Egyesület KÖTHÁLÓ Irodájához, miszerint mezgazdasági területen, réten kócsagot, szürke gémet láttak az aggódó lakosok. A fenti téma mellett még számos megkeresés érkezett az erdei fülesbaglyokkal kapcsolatban is.

Enyhe, de még zordabb teleken is áttelel fehér gólya (Ciconia ciconia), szürke gém (Ardea cinerea), nagy kócsag (Egrettea egretta), de ritka esetben akár kanalas gém, vagy kis kócsag figyelhet meg nedves réteken, mezgazdasági területen. A repce, vagy lucerna ültetvényeken, illetve egy-egy nyíltabb vízfelület mellett a madarak áttelelnek, pockokkal, egerekkel és egyéb rágcsálókkal táplálkozva. Éjszakára nádasokba húzódnak vissza, majd nappalra táplálkozó helyet keresve kóborolnak, gyakran nagyobb csapatba verdve. 
Mivel elegend táplálék biztosítva van számukra, így kitelelnek a madarak, a hideg ellen megfelel tollazatuk védi ket. 
Télen tartalék energiájukat jobban használják ezek a madarak, ezért minden esetben megemlítésre kerül, hogy a madarakat csak távolról figyeljék meg, lehetleg távcsövön keresztül, mert a madarak zavarása, esetlegesen kergetése fölös energiákat vesz el a madártól, így hamarabb legyengülnek. Természetesen fontos figyelni ket, hiszen ha szárnyukat lógatják, vagy természetellenes tartásban állnak, illetve fekszenek a földön, az sérülést jelent, ekkor a madarat a Nimfea Egyesület szakérti befogják, ellátják és továbbítják a megfelel szervek felé. Legyengült madarak esetében elég táplálékáról gondoskodni, majd hízlalás után elengedni, melyhez megfelel volierek rendelkezésre állnak a Nimfea Egyesület Repatriáló Állomásán. 

Az aggódó érdekldk további megnyugtatására a pontos helyszínrl minden esetben értesíti az Egyesület az illetékes Nemzeti Park természetvédelmi rét.

Másik visszatér madárvédelmi kérdés az erdei fülesbaglyokra (Asio otus) vonatkozik, mit keresnek itt, veszélyesek-e. 
Ilyenkor télen városok, falvak parkjaiban, temetiben, iskolaudvarokon található, fként, örökzöldek adnak otthont az erdei fülesbaglyoknak. Ezek a madarak éjszakai aktivitásúak, szürkületkor indulnak ki vadászni a mezgazdasági területekre. Ott fként a mezgazdasági kártevket, rágcsálókat szednek össze, általában egy éjszaka alatt 2-4 példányt, egyedenként. 
Nappalra behúzódnak a parkok fáira, ahol nappali pihenésüket töltik. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi alapján választja ki a településeket, illetve egy településen belül a fákat, de mostani kutatások alapján a zártabb udvarokat, nagyobb házakkal körülvett parkokat, illetve a több fából álló csoportokat keresi, melyek a hideg szél és a hó ellen védi ket. Az itt telel erdei fülesbaglyok nagy része hazai, kisebb része északról idevándorló egyedekbl áll. 
A baglyok köpetelnek, azaz a táplálékul elfogyasztott rágcsálókból szr és csont köpetet készítenek, melyekrl már messzirl felismerhet a nappalozó helyük. A kutatók örömmel veszik a köpetek vizsgálatát, mert nem csak a baglyok táplálékára nyújt rálátást, hanem a terület rágcsáló-összetételét is megmutatja. Általános kérdés, hogy ezek a köpetek veszélyesek-e, melyre a válasz egyszer. Amennyiben nem kerül a szájba, orrba, vagy egyéb nyílt sebbe, testnyílásba semmilyen fertzést nem okoz, nem veszélyes, akár gyjthet, és megfelel higiéniás körülmények között akár az oktatásban is felhasználható. 

Fontos azonban tudni, hogy mind az erdei fülesbagoly, mind a fentiekben felsorolt gémfélék, kócsagok védettek illetve fokozottan védettek, ezért zavarásuk, gyjtésük, elejtésük szigorúan tilos és büntethet.

Az irodai tanácsadást és az utcai tudatformáló rendezvények színvonalas megtartását, a környezetbarát termékek bemutatóját, ökolábnyom-számítást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

Nimfea Egyesület KÖTHÁLÓ iroda
Székely Zsuzsa, tanácsadó
5420, Túrkeve, Erdszél u. 1.
Tel/fax: 56/361-505, 56/554-478
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 

 

 


© 2022 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.