Kezdőoldal Zöldek és motorosok Aláírásgyűjtés a műszaki sportok szigorúbb szabályozása érdekében
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Aláírásgyűjtés a műszaki sportok szigorúbb szabályozása érdekében
Az elmúlt években az autó és motorsportot elsősorban hobbiból - űzők, valamint a természetvédelmi területek és természetközeli élhelyek kezeli között folyamatossá váltak a konfliktusok, melynek oka az engedély nélküli motorok, quadok, autók zaja, és taposásuk által okozott kár.
A technikai sportágakat koordináló szövetségek többnyire - elhatárolják magukat a fenti jelenségektől, azonban úgy tűnik, hogy nem tudják - akarják? - megakadályozni a motorsportok hódolói körében az illegális, természetkárosítással járó tevékenységi formák gyakorlását. Ilyen például:
  • a védett természeti területen a terepmotorozás,
  • a bejelentés nélkül motoros vetélkedők, gyorsulási versenyek,
  • az engedély nélkül pályák kiépítése.

    A különböző jogszabályi tiltások alapján minden esetben
    tiltott tevékenységekről van szó.
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának irodáihoz néhány éve még elsősorban a civil természet- és környezetvédő szervezetek tagjaitól, majd az erdész, vadász, hivatásos természetvédők köréből érkeztek jelzések az illegális motoros ügyekről, azonban az elmúlt évben megszaporodtak a lakossági bejelentések is. Megszaporodott a forgalomban közlekedő motorok, quadok, száma. Iskolák, óvodák, bölcsődék, szülők, nyugdíjasok, betegellátással foglalkozó intézmények a belterületi f- és mellékutakon közlekedő zajos, és nagy sebesség motoros eszközök ellen tettek közérdek észrevételeket, melyek ügyében kevés alkalommal sikerült eljárást indítani. Ennek oka, hogy a járművek olyan gyorsasággal haladnak, hogy rendszámuk nem olvasható le, vagy éppen rendszám nélkül közlekednek.A folyamat súlyosbodását érzékelve indított forgalom- számlálási és aláírásgyűjtési akciót a KÖTHÁLÓ.
2005 szén, 1 hónap alatt 89 szervezet, 3000 ezer magánszemély írta alá
a kezdeményezést, közel 300 településrl.
Az aláírók arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak hathatós intézkedéseket a természetvédelmi és lakóterületek védelme érdekében azon műszaki sportot űzk ellen, akik szabálytalanul és környezetkárosító módon rongálják a növényzetet, a talajt, elpusztítják a kisebb élőlényeket, zajukkal zavarják a pihenni vágyókat és az állatvilágot, szennyezik környezetünket.

Javasolják:
  • felelős hatóságok sürgősen hozzanak törvényt a műszaki sportokra alkalmas valamennyi jármű azonosíthatósága érdekében,
  • hajtsanak végre fokozott ellenőrzést a motorosok azonosítása, környezetvédelmi és KRESZ elírások betartatása érdekében, a határátlépő helyeken szigorítsák a belépők ellenőrzését
  • a motoros sportokat tiltsák ki a természetvédelmi területekről, ezek ellenőrzésére biztosítsanak forrásokat.
A forgalmi megfigyelések számos önkéntes és természetjáró bevonásával szomorú eredményt hozott. Ezek szerint szabálytalan és törvénysértő módon, nap, mint nap motorosok, quadosok, (télen roncsautósok) lepik el a védett és természeti területeket. A Pilis-, Vértes-, Bükk-, Zemplén-, Velencei-hg, erdeibe, a Kiskunság szikes rétjeire minden belső (jogkövetés, természetvédelmi szempontok) és külső akadály (közúti, vagy műszaki ellenőrzés) nélkül hajtanak le közútról rendszám és azonosító jel nélküli fantom motorosok - puszta szórakozásból. A folyók gátjain, hullámtereken hétvégente enduros, quados járművek tucatjai riasztják és gázolják a vizes élhelyek állat- és növényvilágát, rongálják a gátak egyébként is rossz állapotát.A KÖTHÁLÓ Internetes levelezési címére és honlapjára érkező lakossági megkeresésekből:

1. "El sem hiszik mennyire örülök! Épp néztem, kihez fordulhatok ez ügyben. Duna Ipoly, vagy megyei fennhatóság? A hétvégén túráztam a Pilisben és szó szerint ugrálni kellett a motorosok elől. Nem is beszélve arról, hogy mit tesznek a mikrokörnyezettel, s a zajszennyezés, etc..."

2. "Nagyon örülök a kezdeményezésüknek, sok sikert kívánok! Bár ez a probléma szerintem országos jellegű, mi a Bükk hegységben vadászunk ahol a vadásztársaságunknak és a nemzeti park területén jelentős problémát okozott motorosok tevékenysége, pl.: év elején motorelkobzásos elfogás is sikerült!"

3. Meg kellene egyezni abban, hogy nálunk szórakozási, aktív pihenési céllal ne lehessen motoros járműveket használni sem a Tisza tón, sem a Balatonon, sem a Velencei tavon - vagy röviden semmilyen vizen sem.

4. A családosok, a természetjárók, turisták, táboroztatók, erdészek, vadászok, madarászok értetlenül szemlélik, hogyan nőhetett fel egy olyan generáció, melynek tagjaiban az élet és nyugalom iránti minimális tisztelet sem található meg. Döbbenetes, hogy a motorosok (quadosok, stb.) néhány tucat képviselője hogyan teheti néhány év alatt tönkre mindazok évtizedes munkáját, amit a hatályos törvények alapján a közjóért tesznek, vagy hogyan tehetik tönkre nap, mint nap emberek nyugalmát, akik csupán nyugalomban szeretnék élni egyébként is terhes hétköznapjaikat.

5. Az én legfőbb javaslatom az volna, hogy erősítsék meg az iskolai oktatásban a természet megbecsülésére irányuló nevelést, és külön térjenek ki a crossmotorok okozta károkra a tananyagban.
A hobbisport mellett nem elhanyagolható, hogy a külföldi motorosok túráztatása, a motoros járművek kereskedelme, - tisztán üzleti érdekeket szolgálva - tovább fokozza az illegális tevékenységeket. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának Szövetsége ezért a hatályos rendelkezések betartatását kéri az illetékes hatóságoktól, szorgalmazza a jogszabályok szigorítását, az ellenőrzési eszközök bővítését, az ehhez szükséges anyagi források növelését, elsősorban - a Belügyminisztériumnál.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a nagy érdeklődésre való tekintettel 2005. december 30-ig meghosszabbította az aláírásgyűjtés határidejét.
 


© 2023 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.