Kezdőoldal Zöldek és motorosok Cross motorozás: ne természetvédelmi területen! - Sajtóközlemény
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Cross motorozás: ne természetvédelmi területen! - Sajtóközlemény
A Magyar Természetvédők Szövetsége 2005. november 28-án, Budapesten a természetvédelmi területeken folytatott műszaki sportok szigorúbb szabályozása érdekében szervezett szakmai találkozót.

Az elmúlt években új tendenciák tapasztalhatók a védett területeken: a tiszta levegőn a természetszerető kirándulók mellett megjelentek a rendszám nélkül, hatalmas zajt kelt, "extrém kirándulók. Az erdőben cross motorokkal, terepjárókkal, quadokkal közlekedő extrém kirándulók által okozott természeti károk növekv mértéke tette szükségszervé a témában az állami és civil szervezetek együttműködését.

A szakmai találkozón a hazai környezeti és társadalmi hatások, folyamatok mellett a nemzetközi tapasztalatokról is szóltak a természetvédő szervezetek munkatársai, s beszámoltak a témában tett eddigi lépéseikről.

Az állami hivatalok képviseli üdvözölték a kezdeményezéseket, mely széleskörű társadalmi igényként jelzi a szigorúbb szabályozás szükségességét. Dr. Temesi Géza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Országos Természetvédelmi őrszolgálat vezetője, az ellenőrzési, intézkedési lehetőségek nehézségeiről számolt be. Mint kiderült, a közeli hetekben várható Kormányhatározat a jövőben tiltja valamennyi jármű védett területre történ behajtását. Egyes eszközök a "veszélyes üzem" kategóriájába tartoznak, így ezekkel szemben a lőfegyverek nyilvántartásához és használatához hasonló szabályozást lehetne alkalmazni. A közeljövőben a szabályozási javaslatok megfogalmazására létrejön a tárcák között egy munkabizottság, melybe a civil környezetvédők képviseli is bekapcsolódhatnak.

A zöld szervezetek 2005. december 30-ig meghosszabbítják a szigorítást szorgalmazó aláírásgyűjtő kampány határidejét. Az aláírások összesítését januárban adják át a Belügyminisztérium számára. Ezt követen etikai kódex, kereskedelmi ajánlás, lehetséges útvonalak kijelölése ügyében, a természetvédők a technikai sportolókat, a kereskedőket és a forgalmazókat hívják egyeztetésre a természeti és ökoturisztikai értékek védelme érdekében.

Magyar Természetvédők Szövetsége
Gál Georgina
programvezető

Tel/fax: 1/216-7297
Mobil: 30/223-0137
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: http://www.mtvsz.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.