Kezdőoldal Hírek Friss hírek 5 hasznos tanács LED fényforráshoz
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

5 hasznos tanács LED fényforráshoz
2013. november 20. szerda, 05:14

Biztosan hallotta már, hogy a LED fényforrások, LED szalagok a jövő fényforrásai. Ha igen, akkor azt is tudja, hogy a jelenleg létező LED termékekkel teljes egészében lecserélheti otthona világítását energiatakarékos megoldásra, azaz a hagyományos volfrám szálas izzót kompakt fénycsövekre, vagy SMD lap leddel működő fényforrásokra.

A magyar családok villanyszámlájának legalább 20 százalékát a világítás teszi ki. Azért, hogy ez az arány alacsonyabb legyen, hasznos tanácsokat adunk, amely segíteni fogja a vásárlásban.

 

1. Fókuszált fényt adnak

A LED izzók (azaz LED fényforrások, hiszen az SMD lap ledek nem izzanak) közvetlen fényt bocsátanak ki. A spot fényű ledek nem alkalmasak nagy terület bevilágítására. A spot lámpák fénye leginkább helyi megvilágításra jók, például hangulatvilágítás, útvonalak, süllyesztett (doboz) és kültéri biztonsági megvilágításra megfelelőek.

2. Milyen színű fénnyel világítanak?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a LED-es izzók kékes árnyalattal világítanak, akár egy tudományos-fantasztikus filmben. Ez néha tényleg így van, ezért minden esetben ellenőrizze, milyen színhőmérsékletű izzót vásárol. A jelenleg kapható LED fényforrások közül sokféle árnyalatú és fényerejű termék létezik, a hidegtől a meleg hangulatú fényig – csak Önön múlik, hogy ízlésének melyik felel meg leginkább. Színskála segíthet abban, hogy milyen színértéknek megfelelő izzót vásárol.

3. Nincs hőkibocsátás

A hőtermelés drasztikusan csökkenti a fényforrások élettartamát. A LED fényforrások nem termelnek hőt, emiatt a termékek élettartama sokkal hosszabb. A LED fényforrások 25.000 és 50.000 óra között képesek világítani.

További előnye, hogy hozzáérve nem égetjük meg a kezünket, így gyermekek közelében is biztonságosan használhatók. Vállalkozását biztonságban tudhatja, mivel raktára, irodája nem fog kigyulladni, nem kell tartania a tűzkártól.

4. Nem használhatók szabályozós kapcsolókkal

A hagyományos izzókkal használt fényszabályozós kapcsolókkal (dimmer) a LED fényforrások nem kompatibilisek. A LED izzókat csak egyedileg gyártott fényerő szabályozóval tudjuk ily módon használni. Ha olyan helyen cserél izzót LED fényforrásra, ahol fényerő-szabályozós kapcsoló van szerelve, azt tanácsoljuk, ne használja a fényerő szabályozást (ettől még a fel/lekapcsolót használhatja!), különben jelentősen lerövidíti az SMD LED izzók élettartamát, vagy akár azonnal tönkremegy.

5. A lumen értékek gyakran félrevezetők

A mindennapi használatban a lumen, a sugárzó fényforrás által kibocsátott látható fény mennyiségének összege. A LED-es izzóknál megadott fénymennyiség érték ugyanolyan minősítés, mint pl. egy hagyományos 60W-os volfrám szálas izzónál. Csakhogy a LED izzók a fókuszált fény miatt összpontosítják ezt az értéket egy pontra, míg a hagyományos izzók nagyobb területre “szórják” ugyanezt az értéket. Sok kereskedő eltúlozza ezeket a lumen értékeket, mivel jelenleg még nincs szabvány a LED izzók fénymennyiség (lumen) értékére. A legjobb, ha megnézzük, hogyan viszonyul a LED izzó lumen értéke a hagyományos izzókéhoz.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.