Kezdőoldal Hírek Friss hírek Áldatlan állapot a hulladékgyjt szigetek körül
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Áldatlan állapot a hulladékgyjt szigetek körül
2008. július 08. kedd, 10:38
A Hulladék Munkaszövetség környezeti tanácsadó irodájába az elmúlt idszakban több megkeresés is érkezett a hulladékgyjt szigetek körül jelentkez, jellemzen vegyes háztartási hulladékból álló szeméthalmokkal kapcsolatban.


Ez az áldatlan állapot sok lakosban megkérdjelezi a szelektív gyjtés ezen formájának hatékonyságát. A tapasztalat szerint szemétdombot a hulladékkezel nem távolítja el, hiszen nem szelektív hulladék, azonban a lakosok hiába fordulnak panaszukkal az önkormányzathoz is, mely arra hivatkozik, hogy nem nem hulladékkezel cég.

A HuMuSz álláspontja:
A hulladékgazdálkodási törvény ezt elhagyott hulladéknak nevezi. Általános esetben az ingatlanon elhagyott hulladék kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg, az ingatlan tulajdonosát terheli. Mivel a gyjtszigetek közterületen vannak, az ide vonatkozó rendelkezés értelmében a települési önkormányzat a közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és hasznosításáról, illetve ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül gondoskodni köteles. Vagyis a fentiekre hivatkozással az önkormányzatnál kell kezdeményezni a hulladék elszállítását. Ha ez nem történik meg, akkor az illetékes környezetvédelmi felügyelség kötelezi erre. A HuMuSz sosem támogatta, legfeljebb "trte" az utcai szelektív szigeteket. Ez egy igen alacsony hatásfokú, ugyanakkor rendkívül drága gyjtési rendszer, a kinyerhet másodnyersanyag pedig rossz minség és jelents mértékben szennyezett. Véleményünk szerint utcai gyjtszigeteket csak olyan helyre szabadna telepíteni, ahol a házhoz men szelektív hulladékgyjtés már megoldott. Hasonlóan a közterületi szemétkosarakhoz, ez a megoldás is csak kiegészítheti, de nem helyettesítheti a házhoz men gyjtést. Tapasztalatunk szerint a fentiekhez hasonló bejelentések tömegessé válása esetén az önkormányzat és szolgáltató egyszeren megszünteti a szelektív gyjtést, ahelyett, hogy kiépítene egy rendesen és higiénikusan mködtethet rendszert. Tanácsadó irodánk ezért a hozzánk fordulóknak azt javasolja, hogy követeljék az önkormányzattól a házhoz men szelektív gyjtés fokozatos bevezetését (a papír, manyag és fém komponensek gyjtése egy edényben is történhet, ezeket ugyanis könny gépileg válogatni), illetve létesüljön a környéken egy nagyobb méret hulladékudvar, amelyrl táblán tájékoztatják a "mellédobálókat" is.
 
Rátz Judit
környezeti tanácsadó
HuMuSz Ház - Interaktív játszóház, tanösvény és tanácsadó iroda
1111. Budapest, Saru u. 11.
(1)386-2648
http://www.humusz.hu/
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
skype hívó: judit.ratz
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.