Kezdőoldal Hírek Friss hírek Fakivágás mellett és ellen
angol német orosz román spanyol

Ajánljuk

Fakivágás mellett és ellen
2008. augusztus 27. szerda, 12:43
Egy miskolci társasház eltt álló három egészséges fa kivágására adott be kérelmet néhány lakó a fák árnyékoló hatására hivatkozva. A kérelmet olyan szomszédos házak lakóival is aláíratták, akik az ügyben nem voltak érintettek.
A társasház több lakója viszont nem értett egyet a fakivágással, mivel örültek a zöld fák, s a rajtuk fészkel madarak jelenlétének, ezért a fák megmentése érdekében aláírásgyjtésbe kezdtek. Az aláírásokat eljuttatták a Polgármesteri Hivatal Építési és Környezetvédelmi Osztályára, és megkeresték az Ökológiai Intézet Környezeti Tanácsadó Irodáját is.
A tanácsadó a helyszínen szemlét tartva megállapította, hogy a háztól mintegy 3 méterre álló, többszörösen gallyazott, laza lombkoronájú fák nem jelentenek olyan árnyékoló hatást, ami indokolttá tenné a kivágásukat. Ezt ersítette meg a tanácsadó iroda érdekldésére a Városgazda Kht. fakivágásokban illetékes szakembere is. Elmondta, hogy szakmailag nem támogatja a fák kivágását, azonban az amellett érvel lakók kérelme miatt ezt javasolta az engedélyez hatóságnak. Mint kiderült, nem volt tudomása arról, hogy lakók másik csoportja a fák meghagyását kérvényezte.
Az ügy mégis sikeresen zárult, mivel a polgármesteri hivatal referense a helyszíni szemléjén tapasztaltak és a lakossági aláírások körüli visszás helyzet figyelembevételével a fák meghagyása mellett döntött.

Farkas Emese
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejldésért Alapítvány ,
Környezeti Tanácsadó Iroda
3525 Miskolc, Kossuth u. 13.
Tel/fax: 46/505-077, Tel: 46/382-095
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.ecolinst.hu
 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.