Kezdőoldal Hírek Friss hírek A KÖTHÁLÓ segítségével zöldül a hazai bankszektor is
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

A KÖTHÁLÓ segítségével zöldül a hazai bankszektor is
2008. november 19. szerda, 09:45

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) 17 irodája a Norvég Civil Alap pályázata révén különböz vidéki helyszíneken segíti a lakosságot, hogy az Alkotmányban rögzített, egészséges környezethez való jogukat érvényesíthesse. Az utcai kampány els állomásaként a KÖTHÁLÓ egyik tagszervezete, a Leveg Munkacsoport a Raiffeisen Bank családi napján járt Tihanyban.

November 8-án mintegy háromezer banki dolgozó és azok hozzátartozója látogatott el a családi napra Tihanyba. Számos tematikus program várta az érdekldket, minden témakörben külön sátorban rendeztek eladásokat. A környezetvédelmi szekciót a Leveg Munkacsoport három tanácsadója, valamint Erss Zsolt hegymászó, Nagylaki Csaba szélenergia beruházás-elkészít Raiffeisen munkatárs és Nagy Balázs Antarktisz kutató képviselte.

A sátorba látogatók többsége már hallott a Leveg Munkacsoportról, ám többnyire róluk és általában a zöld szerveztekrl az volt a képzet, hogy a beruházásokat akadályozzák, illetve feleslegesen lassítják. A beszélgetk többsége azonban bevallotta, hogy nem figyelnek oda, illetve nem fektetnek energiát arra, hogy megismerjék a konkrét problémát, a beruházás esetleges ártalmait, így azzal sincsenek tisztában, hogy jogos-e a zöld civil oldal felháborodása, ténykedése a megvalósulás ellen.

 

A tanácsadáson résztvevk csaknem fele céltudatosan kereste fel a sátrat, van kötdésük a környezetvédelmi szakmához (végzettség vagy szakdolgozat téma alapján). Azon érdekldk közül, akik tanulmányaik szerint nem állnak szorosabb kapcsolatban a környezet-, természetvédelemmel meglepen magas arányban voltak fogékonyak a tanácsadók nyújtotta új ismeretekre, esetenként fél órát is beszélgettek az asztalnál. A banki dolgozók közül többen felhívták a figyelmet a munkahelyükön tapasztalt energiapazarlásra, arra hogy égve hagyják a lámpát, nem takarékoskodnak a vízzel. A beszélgetk közül mindössze ketten említették, hogy részt vettek a "Bringázz a munkába!" akcióban, és csupán egy hölgy volt olyan lelkes, hogy önkéntes munka fell érdekldött.

Az egyik leggyakoribb téma a városi közlekedés, behajtási és útdíj, tömegközlekedés fejlesztése és a kerékpárosbarát munkahely volt. Többeket a kamionforgalom és annak támogatási anomáliai, ezek megoldása, valamint a zöld államháztartási reform érdekelt. A városok levegminsége, aktuális témaként a szmogriadó a megkérdezettek felét komolyan foglalkoztatta. Azok akik felkeresték a sátrat, szinte kivétel nélkül valamivel hozzájárulnak saját környezetük rendbetételéhez: háztartásukban szelektíven gyjtik a hulladékot, kerékpároznak, tömegközlekedést használnak városban. St, egy banki alkalmazott kifejezetten az ökológiai és önfenntartó gazdálkodásban látja saját jövjét.

A beszélgetésekbl egyértelmen kiderült, hogy a pénzügyben dolgozók gondolkodását is lehet még zöldíteni, s annak ellenére van mit változtatni, hogy a környezettudatosság nyomokban már tetten érhet - foglalta össze Lenkei Péter, a Leveg Munkacsoport környezeti tanácsadója.

A KÖTHÁLÓ utcai kampánysorozatát a Norvég Civil Alap finanszírozza a "Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelzése érdekében" cím, másfél évig futó projekt keretében. A megvalósulást az Ökotárs Alapítvány felügyeli.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.